Glazen overkapping in tuin

Beste tips voor het schoonmaken van een overkapping

De overkapping schoonmaken is een klusje dat vaak over het hoofd wordt gezien. Het schoonhouden van je overkapping is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze nog vele jaren in goede staat blijft. Gelukkig is het schoonmaken van overkappingen relatief eenvoudig. In deze blog geven wij alle informatie voor het schoonmaken van diverse soorten overkappingen.

Schoonmaken van een glazen overkapping

Glazen overkappingen geven je tuin een strak en luxe aanzicht. Het nadeel is dat het ook een van de moeilijkste types overkappingen is om schoon te maken. Wij geven je een aantal tips om het een stuk makkelijker te maken.

1. Begin met het verwijderen van vuil of puin dat zich heeft opgehoopt op het oppervlak van het glas. Dit kan worden gedaan met een zachte doek of een borstel.

2. Zodra het oppervlak schoon is, kunt u beginnen met het wassen van het glas met een milde oplossing van water en zeep. Zorg ervoor dat u het glas na het wassen goed afspoelt.

3. Als er hardnekkige vlekken zijn, kunt u proberen een oplossing van azijn en water te gebruiken. Breng de oplossing aan op een schone doek en wrijf over de vlek totdat deze is verdwenen.

4. Als u klaar bent met schoonmaken, droogt u het glas af met een zachte doek of krant om strepen te voorkomen.

5. Als u het glas wilt polijsten, kunt u een in de handel verkrijgbare glasreiniger gebruiken of een oplossing van azijn en water. Breng de oplossing aan op een schone doek en veeg het glas in een cirkelvormige beweging schoon tot het glanst.

Kunststof overkapping schoonmaken

Iedereen die ooit heeft geprobeerd een kunststofoverkapping in de tuin schoon te maken, weet hoe vervelend dat kan zijn. Niet alleen is het oppervlak extreem glad, maar het vuil en de viezigheid lijken zich er ook nog eens levendig aan vast te klampen. Gelukkig zijn er een paar trucjes die het werk een beetje makkelijker kunnen maken.

1. Begin met het schoonvegen van de overkapping met een bezem om los vuil en puin te verwijderen.

2. Meng vervolgens een oplossing van zeep en water in een emmer.

3. Gebruik een zachte doek of borstel om het dak met de zeepoplossing te wassen. Zorg ervoor dat u het dak goed afspoelt na het wassen.

4. Indien er hardnekkige vlekken op het dak zitten, kunt u proberen ze te verwijderen met een verdunde azijnoplossing.

5. Spoel het dak ten slotte af met schoon water en droog het af met een zachte doek of krant.

Houten overkapping schoonmaken

Houten daken zijn bijzonder gevoelig voor mos- en algengroei, wat na verloop van tijd kan leiden tot verval en schade. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige stappen die u kunt nemen om uw dak schoon te maken en het er op zijn best uit te laten zien.

1. Begin met het verwijderen van los afval, zoals bladeren en stokken, van het dak.

2. Gebruik vervolgens een zachte borstel of bezem om mos of algen die op het dak groeien voorzichtig te verwijderen.

3. Als er hardnekkige vlekken op het dak zitten, kunt u proberen deze te verwijderen met een verdunde azijn.

4. Zodra u al het vuil en afval hebt verwijderd, spoelt u het dak af met schoon water om eventueel achtergebleven schoonmaakmiddel te verwijderen.

5. Tenslotte brengt u een nieuwe laag afdichtmiddel aan om het dak te beschermen tegen toekomstige schade.

Overkapping laten schoonmaken

Geen zin om zelf aan de slag te gaan met het schoonmaken van je overkapping of wil je zeker weten dat het goed gebeurt? Neem contact op met een plaatselijk dakreinigingsbedrijf of hovenier. Zij beschikken over het nodige gereedschap en de nodige ervaring om je overkapping snel en efficiënt te reinigen. Bovendien kunnen ze ook een nieuwe laag afdichtingsmateriaal aanbrengen om de overkapping te beschermen tegen toekomstige schade.

Hoe vaak overkapping schoonmaken?

De frequentie van het schoonmaken hangt af van het soort bomen rond het huis. In het algemeen wordt aangeraden om een overkapping minstens één keer per jaar schoonmaken.

Vorig artikel
Volgend artikel